NEKÜNK KÜLDTÉK - ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

 

Az alábbiakban közölt írások tagjaink, egyénileg szervezett útjainak beszámolói. Segítségükkel is kedvet szeretnénk csinálni hazánk egyes tájainak megismeréséhez. (Az írásokat nem változtatjuk meg, teljes egészében közöljük, még akkor is, ha a véleményünk esetleg nem egyezik az írást beküldőjével!)

Várjuk az Ön beszámolóit is! Akár fényképekkel illusztrálva! Írja meg nekünk, hogy hol járt családjával, milyen kirándulásokon vettek részt, hogy tetszett, mik voltak a tapasztalatok, mit ajánlanak másoknak. Küldje el címünkre postán vagy e-mail-en!

 

Hétvége Fadd-Domboriban 2007. Július 6-8.

A Baranyai Kempingklub oldaláról néztük ki a Fadd-Dombori holtág mellett lévő kempinget. A honlapon ezt olvastuk:

"FADD-DOMBORI - RENCZ VIZIPARADICSOM: A kemping a 10 km hosszú Dombori-Duna partjától 100 méterre, 2,7 hektáron terül el, és 300 fõ sátorozását teszi lehetővé. Talaja füves, hatalmas fenyő, platán és nyárfák biztosítják a kempingezők (sátor, lakókocsi, autókaraván) számára az árnyékot. 120 fős étterem, gyerekeknek minijátszótér teszi feledhetetlen élménnyé a nyaralást. A kemping területén, sátor nélkül érkező vendégeink számára, három faház 6 kétágyas szobával, valamint egy kis motelépület áll rendelkezésre. A különálló házakban vendégeink nagyobb nyugalomban élvezhetik a pihenést. A motelben 18 db kétágyas, mosdós szoba található. A kirándulást kedvelők számára programokat szervezünk Gemencbe, a Sárközbe. A bor és asztali örömök éve jegyében a Szekszárdi Borokat és a helyi jellegzetes ételekkel ismerkedhetnek."

Erről a kempingről ezen kívül semmit nem tudtunk, ezért a kempingklub elnökénél Kovács Gábor úrnál érdeklődtem, aki gyorsan és készségesen válaszolt. Megadta az üzemeltető nevét és telefonszámát (Strelenczky Richárd - 30-3853481), de mondta, hogy sajnos nem volt még sem ő, sem a tagságból senki a kempingben, ezért kért, hogy írjak majd beszámolót. Mellékelten kaptam néhány fényképet, amit az üzemeltető küldött neki. A képek igazából nem árultak el semmit, csak azt, hogy ez nem egy Zamárdi 1 sz. autóskemping, hanem egy kisebb komfortfokozatú kemping.

Érkezésünkkor volt némi affér és félreértés a Strelenczky úr édesapjával (érkezésünkkor ő volt ott), de később minden tisztázódott az üzemeltető elmondta, hogy jelenleg a kemping kétharmada üzemel, a maradék egyharmadon fűnyírás és tereprendezés van folyamatban. Ennek némileg ellentmond az, hogy később érkeztek olyan sátras vendégek, akik ott verték fel a sátrukat. Lelkük rajta, mi ;szeretjük a rendezett, tiszta részeket, ezért az információs épület mögött, egy árnyékos füvesebb részen állítottuk le a lakókocsit. A kempingben lakókocsival egyedül mi voltunk, kb. 10 sátrat láttam. Főleg a motel és a 3 faház környékén álltak autóval. A vizesblokk felújított, a mostanság divatos és főleg takarékos nyomógombos csapok vannak, mind a mosdóknál, mind a zuhanyozóban. A Strelenczky úr elmondta, hogy régebben sokszor nyitva hagyták a vendégek a csapokat, ezért igen magas volt a vízszámla. Azóta állítólag a Vízmű kétszer cserélte már a fővízórát, mert azt hitték, hogy meghibásodott. 2 zuhanyozófülke, 6-8 mosdó és 3 WC van mind a férfi, mind a női oldalon. Bio WC ürítési hely nincs, így ezt a hagyományos WC-be öntve kell megoldani. A vizesblokk oldalába van kialakítva a főző-mosogató hely, ami pár mosogatóból és néhány rezsóból áll. A mosogatóból meleg vizet nem sikerült kicsikarni, de a zuhanyozóban jó meleg volt a víz reggel és este is. A vizesblokk egyik végénél egy fedett étkezőhely lett kialakítva, ami egy kisebb társaságnak is elegendő lehet. 1 db kialakított tűzrakó hely van.
A terület kissé rendezetlen, fagallyak, levelek is vannak szép számmal. A vizesblokk takarítását a hétvége alatt nem láttuk, ennek ellenére többé-kevésbé tiszta volt. Szappant, WC papírt vinni kell.
A kempingtől 100 méterre valóban ott a holtág, ahol horgászni, csónakázni, fürödni és sétálni lehet. Van kiépített szabad strand, árnyékos helyek. Kissé távolabb büfék, éttermek és egy igen jól  ellátott kis közért is van. Halászlé azonban legközelebb a Paksi Halászcsárdában van, NAHÁT!!! Ki gondolta volna, hogy egy ilyen frekventált horgászparadicsomban és híres halászléjéről ismert vidéken (Szekszárd és Baja) nincs halászlé.

Nem a kempinghez tartozik, de nekünk a Gemenci erdei kisvasutazás igen nagy csalódás volt. Nosztalgiagőzös nem járt, mert tűzgyújtási tilalom volt érvényben. Időben érkeztünk a Bárányfoki megállóba és vártuk a vonatot. A kisvonat a 1 órát késett, mert kidőlt egy fa a sínre.

A felszállás után 10 km-es vasutazás következett egy sűrű, gazos ártéri erdőben, közben a mozdony véletlenül lekapcsolódott, kiabálni kellett a mozdonyvezetőnek, hogy mi történt. A mozdony lassított és mivel lejtmenetben voltunk bevárta a kocsikat, elvégezték a kapcsolást, majd utána ismét vonatozás a hangosan kattogó, csattogó öreg kocsikkal. Ilyet sem láttam még.
A fényképezőgépet vittem, de nem kellett, mert nem volt mit fényképezni. A vonat a Gemenc-Dunapart hangzatos nevű végállomásra ért, ahol mondták, hogy a tervezett 30 perc helyett, csak 15 perc van a visszaindulásig. Ezen mérgelődtünk egy kicsit, hogy nem lesz időnk körülnézni, de aztán láttuk, hogy egy kishajó stégjén és egy kis fából készült játszótéren kívül semmi nincs ott, ezért még az 5 perc állásidő is sok volt. Azután kezdődött a 10 km-es zakatolás, kattogás visszafelé. Nem csak a kezdetben lelkes kisgyerekek, de én is elaludtam. Időnként a becsapódó ágak nyakon vágtak, ilyenkor felriadtam és átkoztam a percet, amikor 2.000 Ft-ot kiadtam erre.

Ami tetszett:

1. Csendes, nyugodt hely (az ott tartózkodásunk alatt ilyen volt)
2. Jó kikapcsolódást nyújtó hely 
3. Közeli éttermek, büfék és ABC

Ami nem tetszett:

1. A nem éppen vendégmarasztaló fogadtatás az érkezéskor.
2. Kissé rendezetlen terület.
3. A meleg víz hiánya a mosogatásnál.

Ajánlani tudom a kempinget azoknak a kempingezőknek, akik szeretik a nyugodt helyeket, szeretnek horgászni, vízparton üdülni, nincsenek magas igényeik a kempinggel kapcsolatban. A kemping 1 csillagos minősítésű, ezt megfelelően teljesíti. Mi úgy döntöttünk, hogy még majd adandó alkalommal visszatérünk, de nem vettük fel a kedvenc kempingjeink közé a helyet. A kedvenc kempingjeink például a Hegyi Kemping Szilvásvárad, Sástó Kemping, Zamárdi 1 sz. Autóskemping.

A csatolt fényképek minőségéért elnézést kérek mindenkitől, remélem azért a lényeg látható lesz rajtuk.

Remélem sikerült kellő felvilágosítással szolgálni az érdeklődőknek.

Budapest, 2007. 07. 22.
Wiszt Attila
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Hosszú hétvége Bükben - 2007. Június 28 - Július 2.

A büki Apartman Siesta felajánlásának köszönhetően 2007. június 28-án eljutottunk hozzájuk. Úgy gondoltuk, hogy mindegy milyen idő van, igazából csak kikapcsolódni szeretnénk. Ráadásul a környéket már elég jól ismerjük, úgyhogy nagy kirándulásokat amúgy sem terveztünk. 
Érkezésünk napja kifejezetten kirándulós volt, nem kellett megizzadni, az eső is elkerült és a melegítőt sem kellett elővenni. Déltájban érkeztünk meg Bük egyik kis utcájában található, több apartmanból álló Siesta Apartmanhoz. Orsolyát, a ház asszonyát, tulajdonosát a házhoz tartozó kozmetikai "műhelyében" találtuk meg. Épp páciense volt, így gyors üdvözlés után átadta a szobánkat. Nagyon kellemes, amerikai konyhás, zuhanyzóval, wc-vel, mikróval, tévével felszerelt kis lakosztály volt. A Tourinformnál egy nagyon kedves hölgy mindenről felvilágosítást és prospektusokat, ajánlókat adott. Ebéd után pedig kiültünk az apartman előtt várakozó hintaágyba és csendes sziesztában töltöttük el a napot. 
Másnap Szombathely felé vettük az irányt, ahol napi jegyet vásárolva olcsóbban tekinthettük meg a helyi múzeumokat. Sétáltunk egyet a városban, megcsodálva az újjávarázsolt főteret és sétálóutcát. Délután pedig a Skanzenben kaptunk személyre szóló tárlatvezetést. A nap gyorsan el is múlt. Szombaton reggel nem igazán a jó idő fogadott. Így az aznapra tervezett strandolást napoltuk, inkább délután elmentünk Sárvárra és környékére. Annál is inkább, mert a Szombathelyi Estben felfigyeltünk egy remeknek ígérkező "Hair" című előadásra, ami 20 órakor a sárvári várban kezdődött. Addig elütvén az időt a környékbeli látnivalókat néztük meg. Hegyfalun egy képeslap magángyűjteményt, valamint egy kastélyt. Korábban végeztünk, mint gondoltuk, úgyhogy bőven volt időnk estig. Az eső lába is lógott, úgyhogy félő volt az esti előadás kimenetele. Ráadásul senki sem volt még délután a várban. -Hogy lesz itt előadás? Nem kellene pakolni? Óránként visszatértünk megnézni, hogy vajon lefújják-e a rendezvényt vagy sem. Addig sétáltunk, fagyiztunk, nézelődtünk. A felhők meg csak gyűltek, ennek ellenére megjöttek a színészek, pakolták a díszleteket. Egy helyi étteremben megvacsoráztunk majd megvettük a jegyeket. Az eső pedig eleredt. Szerencsére csak 10-15 percig esett. Igazi nyári zápor. Kis késéssel, de a Szigetszentmiklósi Színház fiataljai elkezdhették a híres musical remek adaptációját! Nagyon jól szórakoztunk! Remek előadás volt! 
Vasárnap jobb idő lett, a helyi fürdőben töltöttük a napot. Nagyon színvonalas fürdő! Bár a zárható öltözőszekrényekből kevés volt. Vadászni kellett rájuk. Egy nagy sörsátorban néptáncelőadás szórakoztatta a fürdőzést egy kis időre felfüggesztő vendégeket. A bátrabbak pedig a négy ingyenes csúszda egyikén próbálhatták ki magukat. 
Hétfőn 10-ig el kellett hagyni a szállást, így azt találtuk ki, hogy Balatonon majd megállunk és eltöltjük ott a nap hátralevő részét. Végül is Balatonmárián fürödtünk a szabad strandon, majd ebédeltünk és némi napozás után hazafelé vettük az irányt.
Kellemes négy napot töltöttünk el, szép, otthonos környezetben és nem is drágán! Szóval ajánlom mindenkinek: Apartman Siesta - Bük

Kovács Gábor - Pécs

 

Egerszalók és környéke - 2005. Március 31 - Április 3.

Ez úton szeretnénk megköszönni a szép és élményekben gazdag hétvégét, melyet barátainkkal Egerszalókon töltöttünk a Camping Club jóvoltából.
A kellemes kikapcsolódás lehetőségét a 2005 február 12-ei BCC bálon nyertük tombolán, melyet március 31-től használtunk Egerszalók fel. Szállásadónk a Pummer vendégház volt. Nagyon kellemes, tiszta, csendes, kényelmes szállást biztosított és mindent megtett, hogy a kedvünkben járjon. A helyi gyógyfürdő éppen átalakítás alatt áll, ezért a fürdő használata igazán érdekes élmény volt számunkra! Ennek a feldolgozásához igazán gyakorlott kempingezőknek kellett lennünk! A sok jó feledtette velünk ezt a kis hibát is. A falu felderítése után, a környéket is bejártuk. Eger gyönyörű! Ezt a várost ajánlom mindenkinek. A Szépasszonyok völgye emlékezetes, a borok pedig nagyon finomak! Hazafelé kis kitérővel indultunk, megnéztük a Noszvaji kastélyt és a Mátrát is bejártuk! Parádon gyönyörű vízesést, Kékestetőn szép tájat és nagy havat láttunk a napsütésben. Utunk befejezéseképpen Mátraderecskén voltunk, ahol meglátogattuk Magyarország egyetlen természetes szénsavfürdőjét, ami igazán nagy csoda! Ez mindenkinek különleges élményt nyújtott! 
Ajánlom ezt a környéket mindenkinek, bár a táj nagyon hasonlít a mi vidékünkre, mégis mindenben más és érdekes! Azért azt ne felejtsük el, hogy az igazi élményekhez jó társaságra is szükség van!

Stemler és Kuizs család Komlóról

 

Kőszeg és környéke - 2004. Július 31 - Augusztus 8.

1. NAP: PÉCS - KŐSZEG (2004. július 31., szombat)

Egy hét késéssel tudtunk csak elindulni a kempingbálon nyert "beutalónk letöltésére". Végül is nem jártunk rosszul, hiszen nagyon esős egy hét volt. Egész héten csak átkozódtunk volna. A péntek elég sűrű volt, így maradt a másnap reggeli indulás. Aztán még egyszer elindultunk, mert az útlevél otthon maradt és EU ide vagy oda, biztosabb, hogy ha nálunk van. Az út "zökkenőmentes" volt és elég hamar Kőszegre is értünk. Könnyen megtaláltuk a Gyöngyvirág kempinget. (Szépen táblázva van a városba bejöveteltől kezdve.) Régebben (több éve) már jártam itt, de nem igazán ismertem rá a helyre. Teljesen más lett. Nagyon csendes, családias, hangulatos, füves kert a panzió épületei mögött. Tiszta zuhanyzóval, mosogatóhelyiséggel, hintaággyal. A közepén egy nagy, árnyékot adó diófával. Mi azonban a szélen lévő barackost választottuk. (Hiába na, a barack előbb érik.) Már rutinosan, gyorsan építettük kis sátrunkat és egy óra múlva teljesen lakható is volt. Egy kis sétát követően, ebédeltünk, sziesztáztunk, majd a heti programot próbáltuk összeállítani. Így  sikerült:

2. NAP: OBERPULLENDORF (2004. augusztus 1., vasárnap)

Léka vára

Reggeli után "átugrottunk sógorékhoz". A környező falvakban autózgattunk, majd elmentünk Oberpullendorfba. Vasárnap lévén teljesen kihalt volt. Mivel elég közel voltunk így megnéztük a szomszédos viziparkot. (Frankenau) Be volt borulva az ég és a hétvégei csúcsban sem akartunk nyomorogni. Inkább csak szemügyre vettük és tájékozódtunk. A héten mindenképpen ide visszajövünk egy teljes napra. Úgy érdemes! A határ felé visszaautózva útba ejtettük Léka várát. Igazi lovagvár, szép környezetben, igényesen felújítva. Mire végeztünk a vár bejárásával eleredt az esõ. Mi több, óriási zápor! A vár "foglyai" lettünk. A pillanatnyi esőszünetet kihasználva visszaautóztunk Kőszegre, ahol némi csepergés után egy órás eső fogadott. Kényszerszünet. Olvasás, pihi. Késő délutánra kisütött a Nap, de mozgolódni már nem volt kedvünk. Majd holnap.

3. NAP: SZOMBATHELY - VELEM - BOZSOK (2004. augusztus 2., hétfő)

Szombathelyi városnézés volt a program. A Vasi Falumúzeum - hétfő lévén - zárva volt. Tudhattuk volna! Séta a tó körül, egy capuccinó a parton, városnézés. Gyors ebéd után Bozsok következett. Megnéztük a Kastélyszállót és a lovardát, majd "felkapaszkodtunk" a Velem szomszédságában található Szent Vid kolostorhoz. Kis séta és zápor után látogatást tettünk a Velem határában található Novákfalván. Ez egy magán kézben lévő üdülőfalu, mely a magyarságtudatot igyekszik elmélyíteni az idelátogatóban. Rengeteg fafaragással, történelmi és népi hangulatú építményekkel, rengeteg kulturális programmal. Info: www.novakfalva.hu Mivel jól el is múlt az idő, így igazából már csak a vacsora és a pihenés maradt az estére.

4. NAP: VIZIPARK - LUTZMANSBURG (2004. augusztus 3., kedd)

Kőszegtől alig 20-22 km-re található egy új, gyerekbarát vizipark, mely Európa leghosszabb csúszdáival (143 m) várja a vizek szerelmeseit. A belépő szaunával együtt 18,80 €/felnőtt (nélküle 16.80 €), de 16 óra után olcsóbb. Az élménypark 9.00-tól 21.00-ig tart nyitva. Úgyhogy idő bőven van csúszdázni, fürdeni. Büfé, önkiszolgáló étterem is üzemel, de saját magunk készítette szendvicseket is bevihetünk. Az üzemeltetők gondoltak a kisgyerekesekre, bébikkel érkezőkre, hiszen nekik külön babarészleg van fenntartva. Pelenkázókkal, etetőkkel, bébimedencékkel, gyerekcsúszdákkal. A nagyobbakra játszóházakban vigyáznak, míg mi a két legnagyobb csúszdára felvivő liftre várunk. Rengeteg medence közül választhatunk, különböző élményelemekkel tarkítva. Érdemes egy napot rászánni! 

5. NAP: KŐSZEG - RECHNITZ (ROHONC) (2004. augusztus 4., szerda)

Már 4 napja Kőszegen tartózkodunk és még nem jártunk igazából a városban! Ez nem járja! Délelőtt nagy sétát tettünk és közben ismerkedtünk a nevezetességekkel. Egymás után következnek a különböző templomok, meg persze itt van a Jurisics féle vár is. Szóval, van látnivaló. A séta közben felüdülést nyújtanak a hangulatos kis parkok, ahol egy szusszanásnyira kipihenhetjük magunkat. Ebéd után ismét "átmentünk" a határon. Bozsok irányában, mintegy 13 km-re Kőszegtől található Rohonc, melynek végén egy szép fürdésre alkalmas tó található. (Rohoncra beérve, jobbra kanyarodva kövessük a Badensee feliratú zöld táblákat.) Persze jó hideg vízzel, ahogy az itt a hegyek közelében illik. Nagyon szépen ki van építve! Stégek, büfék, gyerekeknek csúszda, játszótér, parkoló. A belépő 1 €/fő (16.00 óra után), ami tényleg csak jelképes. Mindenképpen megéri megnézni! A gyalogtúrázók, vagy a kerékpárosok pedig innen indulva több kirándulási célpontot is elérhetnek. A városban egyébként nagyobb boltok (Billa, Zielpunkt, magyarul Plus) is vannak, lehet vásárolni.

6. NAP: KŐSZEG - GRAZ (2004. augusztus 5., csütörtök)

Korai kelés, gyors reggeli és irány az A2-es autópálya. (A matricát kint vegyük egy benzinkútnál, mert olcsóbb, mint idehaza!) 140 km után megérkezünk Grazba. (Az autópályának köszönhetően gyors az út.) Itt érdemes egy kieső területen hagyni az autót. A parkolóházak drágák. Félórai keresgélés után mi is inkább leraktuk a kocsit egy lakóház előtt. Meg kell jegyezni az utcát, és már indulhatunk is az egyik villamosmegállóhoz. Érdemes napi jegyet venni, mert csak két út ára (3,40 €/felnőtt) és egész nap annyit megyünk vele, amennyit csak akarunk. (Hogy ezek a dolgok hazánkban miért nem így működnek?!) Mi a 3-as jelzésűvel mentünk a belvárosba. Keressük meg a Herrengasse 16 szám alatti (nagy utca) Graz Tourismus irodáját. Itt rengeteg tájékoztató anyaghoz jutunk. Többek között magyar nyelvű térképhez, a helyi nevezetességek leírásaival, fotóival. E segítséggel már gyerekjáték a tájékozódás. A füzet két főbb túrát ajánl, mennyet könnyedén végigjárhatunk egy nap alatt is. A főbb nevezetességek és látnivalók egymást érik. A kamerát és a fényképezőt nem érdemes elcsomagolni! Túránk során érinthetjük a tartományi parlament épületét, a világ legnagyobb fegyvertárát, a hercegi udvart, szobrot, a Saurau-palotát, a híres császári pékséget, az Edegger-Tax-ot, a színházat, az operát, a várat, várkertet és II. Ferdinánd császár mauzóleumát, a dóm mellett. Mindezt bejárva betérhetünk egy kávézóba (akad bőven) pihenni, vagy enni egy-két falatot. A délutánt pedig a második túrának szentelhetjük. Szintén a tourinform irodájától indulhatunk, csak kicsit másik irányba. A ferences kolostort megnézve átkelhetünk a Murán, a Főhídon, vagy a 2003-ban átadott "érdekességen", a Mura-szigeten. A túlparton megtekinthetjük a modern kori építészet "furcsaságát", a Művészetek Házát, és a Mariahilfer templomot. Elsétálhatunk a művészetek utcájába (Sackstrasse), az Új Galériához, vagy a Városi Múzeumhoz. Ha bírjuk még, akkor feltétlenül keressük meg a Ferenc József császár rakpartot, ahonnan a Várhegy sikló segítségével feljuthatunk a 473 m magas (61 %-os meredekségű) várhegyre, melyről csodálatos panoráma nyílik Grazra. Ne hagyjuk ki! (A siklóra jó a napi buszjegyünk! Mondtam, hogy érdemes megvenni!) A hegyen is akad érdekesség: óratorony, Herberstein-kert, istállóbástya, Kazamata-színpad, harangtorony, és csodálatos panoráma. Sétánk végeztével visszatérhetünk a siklóval is, de én az üvegfalú várhegy felvonót ajánlanám, mely a hegy belsejében visz vissza a Schlossberg térre. Itt még akad egy érdekesség! A hegy belsejében, 2 km-es kisvasút utazásra is mehetünk, mely végigvezet a mesék és a helyi mondák világán. Nekünk ennyi fért bele a napba. Fáradtan, "elcsigázva" indultunk vissza Kőszegre, hogy a maradék hétvégénket még egy kis pihenéssel tölthessük.

7. NAP: OBERWART - BERNSTEIN (2004. augusztus 6., péntek)

Az utolsó nagyobb túránknak az Oberwart mellett található Schlaining várat választottuk. A 7,30 €-ba kerülő belépőjegyért nemcsak a várat, hanem a benne található különleges kiállításokat is megnézhetjük. Nagyon jó panoráma nyílik a vár ágyútornyából, ahonnan látni a borostyánkői (Bernstein) várat is. Erre autózva mindenképpen érdemes megállnunk. A vár szállodaként működik, de azért érdemes bepillantanunk. A nevezetessége, hogy Gróf Almássy László itt született. Oberwart külső részén található az összes nagyobb áruház, úgyhogy a "bevásárlási lázunkat is csillapíthatjuk". 

8. NAP: KŐSZEG (2004. augusztus 7., szombat)

Hogy ne legyen annyira "felhőtlen" a hetünk, az idő elromlott és esőre ébredtünk. Igazából a hazautazás előtti nap, már nem is kívántunk hosszabb útra menni. Maradt a helyben való olvasás, majd az eső elálltával a helybeli séták. Este pedig egy baráti sörözés a panzióban tartózkodókkal. Másnapra pedig maradt az összecsomagolás és a hazaút.
Összegezve, elmondhatjuk, hogy jó időt fogtunk ki és nagyokat tudtunk kirándulni. Naponta rengeteg élménnyel, látnivalóval gazdagodtunk, és esténként jó volt visszatérni a hangulatos kempingbe. Bárkinek merem ajánlani, akár átutazóként, akár hosszabb időre, kiindulási "bázisként"!

Kovács Gábor    

 

 

 Abádszalók, Tiszakécske - 2004. június 11-15.

Abádszalóki strand

Észak felé vettük az irányt, hogy néhány napot a Tisza tónál tölthessünk. Az abádszalóki Kapitány Vendégházban szálltunk meg, ami néhány méterre van csak a tó partjától. Egy emeletes családi ház, melynek a felső emeletén kaptunk szobát. (3 szoba, egy közös fürdő és egy főzésre alkalmas, hűtővel ellátott konyha van az emeleten) Baráti társaságoknak, nagyobb családoknak nagyon ideális! A falu és a strand "zaja" nem hallatszik egyáltalán, tehát tökéletesen ki lehet kapcsolódni. A hétvégét pihenésre szántuk, így nem is kirándultunk igazából semerre. Olvasás, séták, strand jellemezte a néhány napot. Hazafelé jövet még betértünk Tiszakécskére egy éjszakára. A Viktória Üdülőházakban szálltunk meg, ami nagyon hangulatos faházas hely, közel a Kerekdombi strandhoz. Négy különálló, fürdőszobás, konyhás, TV-s teljesen felszerelt faház és egy központi, több szobás, társalgós épület, játszótér várja a pihenni vágyókat. Nagyon alkalmas cégek "kiruccanásához", hiszen az egész tábort birtokba lehet venni és a bográcsozó, főző alkalmatosságoknál remek "brigádkajákat" lehet főzni! A nap strandolással hamar eltelt, így kénytelenek voltunk elköszönni és folytatni a munkás hétköznapokat.

 

 

Hétvége Mezőkövesden - 2004. április 2-4.

Hajnal Panzió - Mezőkövesd

Elegünk volt. A télből, az esőből, a munkából. Azon gondolkodtunk, hogy hol és hogyan "rúgjunk ki a hámból". A tavalyi évben, mikor Miskolc és környékét jártuk be, kimaradt egy mezőkövesdi meghívás. Most bepótoltuk. Pécstől egy hétvégére messze van, de menni akartunk. 
A péntek déli megérkezést és szobaelfoglalást követően a Zsóry fürdőben kötöttünk ki. Nagyon felüdítő volt az áprilisi napsütésben a meleg vízben ücsörögni. 
A másnapi felszolgált ízletes reggeli után Eger, Szépasszonyok völgye és Egerszalók felé vettük az irányt. Tavaly a rossz idő miatt kimaradt, de most elkerülhetetlen volt a pótlása.
Az egri vár megtekintése és némi városi séta után átautóztunk Egerszalókra. E kis falu különös természeti képződménnyel rendelkezik. A feltörő termálvíz mészkőhegyet képezett, melynek lecsurgó vízében ücsöröghetünk kedvünkre! Igazából a fürdő része nincs (még) komolyan kiépítve, de a természeti különlegesség és élmény miatt mindenképpen érdemes megnézni! A kiadós fürdőzés és ízletes vacsorát követően gyorsan elaludtunk. 
Reggel még belefért az időbe a panzió különleges szolgáltatásainak igénybevétele: jacuzzi és szauna, valamint sókabin. Ezek a szolgáltatások egyébként benne vannak az árban.
A panzió szinte egy kisebb hotelnek is megfelel. Hangulatos, TV-vel, fürdővel, erkéllyel ellátott szobák fogadják a megszállni óhajtót.
A "háziak" kedvesek, segítőkészek és nagyon jó főznek. (Mindez bók nélkül!) Délután még megtekintettük Mezőkövesd egy-két nevezetességét, múzeumát. Úgymint Matyó Múzeum, Gépmúzeum.
Végezetül hazafelé vettük az irányt és kiadós esőben hazaautóztunk. Szerencsénk volt a hétvégével és nagyszerű élményekkel gazdagodtunk!

Kovács Gábor

 

Vendégségben a Szent Anna Panzióban - Szentendre, 2003.

A panzió Szentendre egyik legszebb, északi részében található. Jól megközelíthető, a 11. számú főút mellett elérhető. Aki először keresi fel, annak segítségként ajánlom, hogy a Pismány nevű ABC-t figyelje, annak közelében van a panzió. 15 szobával rendelkezik, a szobák kétágyasak, fürdőszobásak, színes televízióval ellátottak. A csendes környezet pihenésre, kikapcsolódásra kiválóan alkalmas. Az autókat zárt parkoló őrzi.
Szentendre számos élményt nyújt a látogatónak, e rövid ismertetőben felsorolhatatlanok a város nevezetességei. Érdemes még elutazni Visegrádra, Zebegénybe, Esztergomba, és természetesen Budapestre.
Soraimmal szerettem volna kedvet kínálni mindazoknak, akik nem rettennek vissza a távolság leküzdésétől. Megéri!

M. E.

 

A vendégszerető Marika panzió - Szeged, 2002.

Marika Panzió - Szeged

Szeged felé vettem az irányt, mivel elhatároztam, hogy a szabadtéri játékokon megnézem az Evita előadását.s
A panzió Szeged egyik legszebb, népi emlékeiről nevezetes kertvárosi részében, a centrumtól 1300 méterre, a városközpontból autóbusszal jól megközelíthető, csendes, parkosított környezetben található. A tulajdonos egy ún. napsugaras oromdíszű, népi lakóépület stílszerű átalakításával és bővítésével hozta létre. Vendégeiket fürdőszobás, kérésre klimatizált,
színes televízióval, rádióval, mini-bárral, telefonnal ellátott 1/1, 5/2, 2/3 ágyas szobákban tudják elhelyezni. 
A grillezőt, az úszómedencét, a lengőtekét, a tollaslabda-pályát díjmentesen lehet használni. A gépjárművek biztonságát zárt udvari parkoló szavatolja. Ottlétem alatt a hangulatos környezetben figyelmes kiszolgálást tapasztaltam. A vendéglátáshoz jóízű reggeli párosult. Gyalogosan könnyen megközelíthettem a szabadtéri színpadot, a késő éjszakai hazatérés sem okozott gondot. Saját kapukulcsunk volt. Meglepetésünkre szobánk ajtaja előtt egy barátságos bernáthegyi kutya feküdt, aki előzékenyen beengedett bennünket.
Mindenkinek, aki néhány napot Szegeden tervez eltölteni, szolid áraival, ajánlhatom, hogy keresse fel a Marika panziót!

M. E.

Adok-veszek

Képek a BCC életéből

Aktuális idő

2024. június 14.